Kauppapuutarha :: Marja-aronia
Puutarhamyymälä Kainuunportissa avoi... »Lue lisääMARJA-ARONIA - Aronia Prunifolia

’Viking’ pensas    8,50 € kpl
’Viking’ rungollinen 45,00 € kpl 

Marja-aronia kasvaa 1,5-3 m korkeaksi pensaaksi. Kukkii valkoisin terttumaisin kukin kesäkuussa. Lehdet ovat kesällä tummanvihreitä syksyllä ne muuttuvat hehkuvan punaisiksi.

Marja-aronia vaatii lämpimän kasvupaikan. Kasvualustan suhteen sillä ei ole eritysvaatimuksia. Helposti kuivuvilla hiekkamailla ja savimailla tarvitaan maanparannusta. Istutuskuoppaan lisätään kompostia, hiekkaa ja turvetta. Istutus tehdään hieman entistä kasvua syvemmälle. Avojuuritaimille tehdään keväällä istutusleikkaus 5-6 silmun yläpuolelta, noin 25 cm kasvualustan yläpuolelta.

Kasvussa olevat marja-aroniat leikataan keväällä kasvin ollessa lepotilassa, jolloin poistetaan vioittuneet, lamoavat ja leveällä kasvavat tyviversot. Noin 8 vuoden välein leikataan kaikki oksat 20-25 cm korkeudelta, jotta pensaat uudistuvat ja sadonkorjuu helpottuu. Marja-aroniaa lannoitetaan samoin kuin muitakin marja-pensaita, vähätyppisillä puutarhan yleislannoitteilla.

Marja-aronian mustat marjat kypsyvät syyskuussa, ensimmäinen sato tulee kolmantena kasvukautena. Ensimmäinen sato on 3,5 kg/pensas, myöhemmin sato kasvaa 8 kg/pensas. Hyvin hoidettuna pensaat tuottavat satoa jopa 20 vuotta. Marjat kypsyvät tasaisesti ja ovat vahvakuorisia. Marjassa on runsaasti ihmisille hyödyllisiä kivennäisaineita huomattavasti enemmän kuin herukoissa. Marjoista voidaan valmistaa mehuja sekä hilloa ja hyytelöä. Marja-aronia on suosittu myös kotiviinin valmistajille. Marjaa käytetään  myös värien valmistamiseen.  Venäläisten tutkimuksen mukaan aronian marjat alentavat veranpainetta ja vähentävät verisuonten kalkkeutumista.

 

 

 


        

Copyright