Järjestä

Oranssinpunaiset kukat avutuvat touko-kesäkuussa. Omenan kaltaiet keltaiset hedelmät kypsyvät syys-lokakuulla. Sitruunahedelmille maistuvat ja tuoksuvat hedelmät. Kvitteni on terve vajaan metrin korkuinen, lumen yläpuoliset osat paleltuvat talvella, mutta lumen suojassa olevat osat kukkivat ja tuottavat satoa lV jopa V vyöhykkeelle saakka. Pakkasen uhkaamat hedelmät voidaan jälkikypsyttää huoneen lämmössä, kestävät huoneen lämmössä useita viikkoja. Hedelmät sisältävät runsaasti […]

Hinnomäen keltainen on aikainen lajike. Erittäin makea, marjat suuria vihreänkeltaisia, kypsyy elokuun alkupuolella. Kasvupaikka aurinkoinen, runsasravinteinen, läpäisevä hyvin kalkittu ph 6.0-6.5.

Marja-ja hyötykasvit

Karviainen ’Lepaan punainen’

Melko myöhäinen, paksukuorinen herkkumarja, sato kypsyy elokuun puolivälissä. Tummanpunaiset marjat ovat keskikokoisia, pensaat härmänkestäviä. Pensaat kasvavat noin 1 m korkuisiksi. Kasvupaikka aurinkoinen, tuore, runsasravinteinen, läpäisevä hyvin kalkittu ph 6-6.5.

Marja-ja hyötykasvit

Mansikantaimet

Mansikantaimet: Polka, Frida, Honeoye ja Lumotar

Marja-aronia sopii marjantuotantoon, sillä sen marjat ovat isoja ja maukkaita. Täysikasvuisesta pensaasta tuottaa 7-8 kg marjoja.  Loppusyksyllä kypsyvät mustat marjat soveltuvat mehuksi, viiniin ja hilloihin. Marjoja voi myös kuivata. Tuoreet marjat ovat sellaisenaan kitkeriä ja melko aromittomia. Aroniahillon mausteeksi sopivat esimerkiksi vanilja, piparminttu ja hunaja. Piirakkaa varten marjat kannattaa ensin keittää hilloksi, sillä tuoreena pohjan […]

Poikkeuksellisen pystykasvuinen mustaherukkalajike, joka soveltuu niin ammattituotantoon kuin harrastelijoille. Sato kypsyy 2-3 päivää aikaisemmin kuin ’Mortti’ lajike. Pystykasvusuutensa ansiosta uusi lajke on erinomainen monikäyttökasvi korvaamaan vaikka perinteisiä pensasaitoja. Vyöhyke V.

Kajaanin seudulta löytynyt mustaherukkalajike. Lajike on isomarjainen ja ohut kuorinen, satoisa ja hyvän makuinen. Pensas on osittain lamovava tarvitsee tuen. Kuuluu suosituimpiin lajikkeisiin. Vyöhyke Vl.

Syntynyt ’Brödtorp’ lajikkeen kolmen perättäisen  itsepölytyksen tuloksena. ’Mikael’ on pystykasvuinen ja härmänkestävä. Marjat erittäin maukkaita, soveltuu hyvin tuorekäytöön. Lajike menestyy hyvin myös Pohjois-Suomessa.

Mortti on FinE -taimi, jonka härmänkestävyys ja satoisuus ovat yhtä hyvät kuin Öjebyn -lajikkeella, mutta Mortti on pystykasvuinen. Marjat paksukuorisia ja kiinteitä, vomakasmakuisia, Lajike kestää hyvin karviais härmää. marjat sisältävät paljon C-vitamiiniä. Hyvä tuoremarja. Menestyy hyvin lV vyöhykeellä.